Rijbewijs c halen: met deze tips lukt het iedereen

rijbewijs c halen

Er zijn veel rijbewijzen die je kunt halen, maar weinig zijn er zo ingewikkeld als het rijbewijs c. Een rijbewijs c halen is daarom behoorlijk pittig. Geen nood: met goede voorbereiding lukt het iedereen om te slagen voor het rijbewijs c.

rijbewijs c halen

Wat is rijbewijs c?

Rijbewijs b is voor auto’s. Geen wonder dus dat rijbewijs c net een stapje verder is. Met dit rijbewijs kun je namelijk vrachtwagens besturen. De meeste vrachtwagens zijn erg groot en lomp, met name als ze volgeladen zijn. Daarmee rijden is behoorlijk ingewikkeld en vraagt om speciale vaardigheden. Daarom moet je apart voor dit voertuig een rijbewijs halen als je ermee wil rijden. Een rijbewijs C heb je nodig als:

  • je een voertuig gaat besturen dat zwaarder is dan 7.500 kilogram.
  • je een voertuig met dit gewicht rijdt inclusief aanhangwagen tot 750 kilogram. 
  • je grote groepen personen vervoert in een bus, tot 8 personen. 

Er zijn dus meer dan alleen vrachtwagens die je kunt rijden met dit rijbewijs. Ook een camper of grote bus mag je alleen besturen met een speciaal rijbewijs. Een aanhanger kun je ook los meenemen achter een personenauto in plaats van een vrachtwagen, maar daarvoor heb je een andere toevoeging op je rijbewijs nodig. 

Je examen halen: begin met theorie

Als je het rijbewijs C gaat halen dan moet je een deel praktijk en een deel theorie halen. Dat deel theorie haal je waarschijnlijk al bij je rijbewijs B. Het is in ieder geval van groot belang dat je alle benodigde theoretische kennis hebt voor je met het voertuig de weg op gaat voor je praktijklessen. Zo weet je zeker dat je in een keer door kunt wanneer je wil afrijden en je hebt ook nog alle benodigde kennis in huis om veilig te lessen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *